Maart

Zes maanden. Zes maanden zonder muziek, zonder trillende muren en uw swingende stoelen. Zes maanden die bijzonder moeilijk zijn geweest voor ons, concertzalen, maar vooral voor al diegenen die elk jaar werken aan het tot leven brengen van wat wij cultuur noemen. Kunstenaars, technici, management- en boekingsbureaus, labels, zaalpersoneel, enz. Iedereen heeft de nodige veerkracht gevonden om vooruit te gaan, om nieuwe ideeën, oplossingen en manieren te vinden om terug te keren. In het Jazz Station wilden we het werk van onze artiesten blijven verdedigen, hen ondersteunen en hen laten werken, creëren en bloeien op een gastvrije plek, ook al konden we ons publiek niet in goede omstandigheden ontvangen. Residenties, repetities en workshops werden de hele zomer door opnieuw georganiseerd. We hebben ook de middelen verkregen om u tien gefilmde concerten aan te bieden, een soort van carte blanche. Een reeks video’s die trouw zijn aan onze programmering, het DNA van onze zaal oproepen en de geschiedenis van ons podium op zijn eigen manier weergeven.

Geschiedenis, het woord is dit jaar niet onbelangrijk. Op 30 september viert het Jazz Station zijn 15e verjaardag. Vijftien rijke, vreugdevolle en constructieve jaren. Een nogal bijzonder jubileum, dat we gezien de huidige omstandigheden over het hele seizoen zullen verspreiden. Gewoonlijke activiteiten, maar ook enkele nieuwe te verwachten recepten, nieuwe samenwerkingen, altijd met positieve en optimistische energie ! De agenda voor het begin van het seizoen is subtiel lichter dan normaal, onze zaalomvang is voorlopig beperkt en we zullen ons zo goed mogelijk moeten organiseren om u in optimale omstandigheden te ontvangen, maar u kunt nu al genieten van dit verleidelijke programma !

Het Saint-Jazz Festival komt terug voor de 34e editie. De formule is niet veranderd : een eerste avond in het Jazz Station en een tweede in de Botanique. Het festival zal dit weekend in september onder het teken van ontsnapping staan. Wat onze club betreft, zullen we het kwartet van trombonist Nabou Claerhout en het kwintet van Jean-Paul Estiévenart met veel plezier verwelkomen.

Vanaf oktober begint ons seizoen met een knaller. Lorenzo Di Maio zal de bal officieel openen met zijn nieuwe project, een trio waaraan hij een subliem strijkkwartet heeft toegevoegd, "UFO". Op internationaal niveau zal het trio van de Griekse pianiste Tania Giannouli een subtiele combinatie van westerse en oosterse klanken ten gehore brengen. De Franse contrabassist Stéphane Kerecki zal ons verrassen met de release van zijn album "French Touch" waarvoor hij een aantal Electro hits met een jazzsaus heeft vermengd. Aan de zijde van onze Belgische muzikanten zal het free jazz trio "Orange Moon" ons hun gloednieuwe album presenteren ! We verwelkomen ook de release van het tweede album van Baz Trio voor de heropleving van onze Young Talents cycli, en tenslotte sluiten Major Tune en Vincent Thekal’s kwintet de maand af in stijl !

Wat een genot om onze muren te voelen trillen en onze glazen weer te horen rinkelen na deze moeilijke maanden !

Het Jazz Station.