River Jazz Festival

In januari 2015 werd de River Jazz Festival geboren. Drie plekken, twee weken, één festival!

Drie plekken, die op het eerste gezicht verschillende taken en werkingmethodes hebben, hebben zich verenigd om twee weken van “jazzistieke” verenigingen te organiseren.

Een vijftigtal musici wordt uitgenodigd om een gevarieerd programma te spelen dat naar het evenbeeld van deze drie plekken is: het toneel van Marni (Ixelles), het cultureel Centrum Senghor (Etterbeek) en het Jazz Station (Sint-Josse-ten-Noode) bereiden hun eigen programma volgens hun eigen criteria voor.

De bedoeling is dus een gevarieerde line-up voor te stellen, van hedendaagse jazz tot een feestelijk mix van wereldmuziek.

Unieke concerten, ontdekkingen, premières, jong publiek… Er is voor ieder wat wils! Er is zelfs een jaarlijkse gemeenschappelijke tentoonstelling op de drie plekken. Een gevarieerde, meervoudige en geopende jazztentoonstelling waardoor het publiek zich met elke editie van dit jonge festival kan identificeren. Het sterke punt van dit event is zijn unieke slotavond : een artiest wordt een carte blanche gegeven om drie projecten op dezelfde avond voor te stellen : één om 18u in het Jazz Station, één om 20u in de Senghor, en één om 22u in de Marni.

Een muzikale marathon waarvoor het publiek wordt uitgenodigd langs de voormalige weg van Maelbeek, een rivier die vroeger het Jazz Station met de Marni verbond,passerend langs de Senghor : het River Jazz Festival, dus! In 2015 heeft de artiest Manu Hermia het voorstel aanvaard. Laurent Blondiau ging ook de uitdaging in 2016 aan, Nic Thys in 2017, en Tuur Florizoone in 2018. Voor deze vijde editie, was Nicolas Kummert aan de beurt.

Dit project is snel een groot succes geworden: pers, publiek, organisatoren en musici verheugen zich er elk jaar op.

Aftermovie van de editie van 2020 :