Christoph Irniger Trio ft. Van Gelder + Luca Sisera "Roofer"

"Swiss Jazz Focus"

Christoph Irniger Trio feat. Ben Van Gelder (CH/NL/ISR)

Christoph Irniger (CH) - tenorsaxofoon, klarinet / Ben Van Gelder (NL) - altsaxofoon / Raffaele Bossard (CH) - bas / Ziv Ravitz (ISR) - drums

Het trio van Christoph Irniger stelt scherp op de melodie zonder ooit in het triviale te vervallen. Deze muzikanten pakken uit met poëtische nummers die aantonen dat toegankelijke melodieën en complexe klankwerelden elkaar niet moeten uitsluiten en in harmonie kunnen leven. Christoph Irniger is een meester in de orkestratie, hij verwerpt elke vorm van hiërarchie tussen solist en ritme. In plaats van de composities als trampoline te gebruiken voor de solo’s, slaagt hij erin interessante manieren te vinden om de improvisaties de kans te geven de compositionele eigenschappen te benadrukken.
« Melodie, arrangement, improvisatie: het trio fusioneert dit alles door een gracieus en nauw samenhangend geheel te vormen », benadrukt de Amerikaanse jazzcriticus Kevin Whitehead.
Vandaag speelt de groep in kwartetformatie met Ben van Gelder – een echte autoriteit op het vlak van de altosax; hij speelde onder meer met David Binney, Mark Turner en Ambrose Akinmusire. Het trio creëert een muziek die verstand en passie verenigt, tijdloos doch actueel.

Luca Sisera "ROOFER" (CH)

Luca Sisera - bas, composities / Michael Jaeger - tenorsaxofoon / Maurus Twerenbold - trombone / Yves Theiler - piano / Michi Stulz - drums

Met vlotte nonchalance schippert dit kwintet tussen avant-gardisme en bewustheid van de traditie. De release van hun derde album « Starlex Complex » in 2019, betekende voor de groep het begin van een nieuw hoofdstuk. De talrijke concerten lieten toe om andermaal de muzikale taal van de groep te verrijken, terwijl ook het klankuniversum van het collectief een wonderlijke uitbreiding kende. Complexe ritmes, eenstemmige snelle stukken, latente swingfantasieën en anthemische klanklandschappen vormen een stevige basis waarop de muzikanten kunnen improviseren. Dit doet een complexe en vernieuwende muziek ontkiemen, die even vrij is als vormbewust, terwijl ze tegelijk stimulerend blijft voor muzikanten en publiek. Het hoeft dus geen verbazing te wekken dat extreme klimmers, in het Engels « roofers » genoemd, die de hoogste gebouwen ter wereld beklimmen zonder veiligheidssysteem, hierin enkel slagend dankzij gesofistikeerde technieken, erkende knowhow, en een onlesbare dorst naar avontuur, zich als metaforische modellen opwerpen voor deze groep.

Geproduceerd met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Visit Brussels.

Concert georganiseerd als onderdeel van het River Jazz Festival.

15€ volle prijs / 12€ leden, werkzoekenden, studenten.Retour ligne automatique
Reserveren via ons online ticketbureau.Retour ligne automatique
De recentste door de overheid genomen maatregelen n.a.v. de covidpandemie nopen ons ertoe vanaf 1 oktober 2021 te vragen dat alle bezoekers van Jazz Station ouder dan zestien bij de inkom een Covid Safe Ticket voorleggen.